ZAKRĘCONE PĄCZKI DROŻDŻOWE

Szpileczki i babeczki

Tak przygotowane pączki są mega smaczne i zachwycają wyglądem. Znikają jeszcze ciepłe.

Wierzch możemy polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą plus posypać skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub kolorową posypką. Polecam Wam przygotowanie takich fajnych pączków.

 Zapraszam również po inne moje wypieki w kilka chwil PĄCZKI W 15 MINUT Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO, PĄCZKI (PĄCZUSIE) W 15 MINUT STRACIATELLA (Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY)WANILIOWO-TRUSKAWKOWE PĄCZKI W 15 MINUT. Życzę udanych i smakowitych wypieków.

 A Wy jakie pączki lubicie? Czym nadziane? A może wolicie pączki z serka homogenizowanego?

SKŁADNIKI:

  • 800 g mąki pszennej,
  • 400 ml mleka
  • 14 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 4 jajka
  • 100 g miękkiego masła,
  • olej do głębokiego smażenia około 1 litr,
  • cukier puder.

WYKONANIE:

Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy miękkie masło oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy ciepłe mleko i miksujemy z końcówką haka około 10 minut, aż wszystkie składniki się ładnie połącżą.

Ciasto zostawiamy na 1,5 godziny aby podrosło. Możemy przykryć ściereczką.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, będzie prościej przygotować pączki.

Z ciasta robimy formujemy równe bułeczki. Następnie bierzemy jedną bułeczki i robimy z niej wałeczek około 40-45 cm.

Następnie układamy wałek tak jakbyśmy chcieli zrobić supełek.

Owijamy jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem ciasta.

Przygotowanie pączki zostawiamy na 15 minut aby podrosły.

Do szerokiego garnka lub patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

Smażymy na głębokim oleju z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem.

ZAPRASZAM NA FILM Z PRZYGOTOWAŃ PĄCZKÓW KROK PO KROKU 😉

Smacznego 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies