PĄCZKI BANANOWE W 15 MINUT

Szpileczki i babeczki

Przepyszne pączusie w 15 minut. Pączki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę, cukier puder dodaje fajnej słodyczy. Pączki są na tyle dobre, że proponuję od razu podwoić składniki. Zapraszam również po inne moje wypieki w kilka chwil PĄCZKI W 15 MINUT Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO, PĄCZKI (PĄCZUSIE) W 15 MINUT STRACIATELLA (Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY)WANILIOWO-TRUSKAWKOWE PĄCZKI W 15 MINUT. Życzę udanych i smakowitych wypieków.

SKŁADNIKI:

  • 3-4 dojrzałe banany,
  • 250 g mąki pszennej tortowa lub babuni,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • płaska łyżka cukru,
  • 4 jajka,
  • olej do smażenia około 0,5 litra,
  • cukier puder.

WYKONANIE:

Obrane banany rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Najlepiej jest to zrobić łyżką rózgową, ale można również widelcem.

Do szerokiego rondelka wlewamy olej i rozgrzewamy. Za pomocą dwóch łyżek robimy małe kuleczki. Jedną łyżką nabieramy ciasto ( pół łyżki), drugą zsuwamy prosto na rozgrzany olej. Łyżkę możemy zanurzać w gorącym oleju, wtedy łatwiej nabierzemy ciasta i łatwiej zejdzie z łyżki.

Pączki smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone pączusie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Pączki najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Proponuję od razu zrobić z podwójnej ilości składników ponieważ szybko znikają.

ZAPRASZAM NA FILM

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies