Tradycyjne pączki z kajmakiem

Szpileczki i babeczki

Przepyszne, bardzo słodkie, mięciutkie i puszyste pączki idealne na Tłusty Czwartek 😉 Tym razem nadziałam masą kajmakową i polałam lukrem. Pączki zachowują swoją świeżość także na drugi dzień. Możemy udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • masa kajmakowa w puszce,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

lukier;

3 łyżki soku z cytryny,
10 łyżek cukru pudru.

szklanka pojemność 250 ml

WYKONANIE;

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę kajmaku, zlepiamy i tworzymy kulkę.

Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Składniki lukru mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji.

Usmażone odsączamy z tłuszczu i polewamy przygotowanym lukrem.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM NA OBEJRZENIE FILMU

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Wioleta 10 lutego 2021 - 16:23

Jutro będziemy się zajadać wszelakimi pączkami.

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 12 lutego 2021 - 07:15

😉

Odpowiedz
Magda 11 lutego 2021 - 19:46

Bardzo apetyczne, super pomysł na niebanalne nadzienie 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 12 lutego 2021 - 07:15

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies