Loading...

Kotlety po parysku ( z piersi kurczaka )

Kotlety po parysku to świetna propozycja na ekspresowy obiad. Przygotowanie zajmuje dosłownie 30 minut. Przepis podkradłam od SłodkoSłodka. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła po swojemu, ale modyfikacji jest bardzo mało. Tak przygotowane kotlety z piersi kurczaka wychodzą soczyste w środku i na zewnątrz chrupiące. Są trochę lżejsze bo nie mają panierki z bułki tartej. Dodatki tak na prawdę należą do was, możemy użyć frytek, kaszy, ryżu czy też przeróżnych surówek czy sałatek, np z czerwonej kapusty czy marchewkę z groszkiem. Ja podałam z ugotowanymi ziemniakami i mizerią. Mizaria jest świetnym dodatkiem do takiego kotleta po parysku. Wystarczy pokroić ogórek w plasterki dodać sól, pieprz i czosnek wszystko wymieszeć z kwaśną śmietaną i posypać koperkiem.

SKŁADNIKI;

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka,
  • 4-5 jajek,
  • mąka do obtaczania ( może być pszenna, ja użyłam kukurydzianej),
  • olej do smażenia.

WYKONANIE;

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze płaskie kawałki. Rozbijamy tłuczkiem mięso z kurczaka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Do miseczki wbijamy jajka i rozkłócamy. Na płaski talerz wsypujemy mąkę. Rozbite mięso z kurczaka obtaczamy w mące, a następnie mocno w jajku. Na kotlety wyłożone już na patelnę polewamy jeszcze po łyżce jajek. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane kotlety wychodzą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Kotlety po parysku podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ugotowanymi ziemniakami, mizerią i pomidorkami koktajlowymi.

Jeżeli przygotowałeś/aś kotlety po parysku z mojego przepisu podziel się ze mną zdjęciem, będzie mi barszo miło i z chęcią podzielę się nim na blogu.

Smacznego 😉

8 komentarze do “Kotlety po parysku ( z piersi kurczaka )”

  1. Wioleta Sadowska says: 7 kwietnia 2021 at 00:18

    I pyszny obiadem gotowy. Mniam mniam

  2. Słodko Słodka says: 8 kwietnia 2021 at 09:02

    My bardzo lubimy takie obiadki 🙂 A z mizerią to już w ogóle pyszota 🙂

  3. Urocznica says: 8 kwietnia 2021 at 18:59

    Klasyczne dania najlepsze, w sumie muszę coś podobnego zrobić w weekend. 😉

  4. Magda says: 8 kwietnia 2021 at 20:51

    Bardzo apetyczne i szybkie do zrobienia 🙂 idealne na obiad 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*