Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Około 300 g truskawek.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.

Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i spłaszczamy. 

Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto. 

Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach. 

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies