
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Około 300 g truskawek.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
dasdasdas
dasd