Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i idealnie dobrane przyprawy to idealny, szybki pomysł obiad. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie,
- 500 g mięsa mielonego najlepiej z szynki,
- 1 cebula średnia,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- sól, pieprz i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do posypania po cukinii,
- żółty ser do posypania.
WYKONANIE:
Cukinie kroimy po długości na pół. Wydrążamy miąższ. Najlepiej jest to zrobić łyżeczką. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Cukinię wkładamy do piekarnika i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Na patelnię wrzucamy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy na średnim ogniu około 15 minut. Miąższ z cukinii kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mięsa i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 15 minut.
Przygotowany farsz wykładamy na podpieczone cukinie. Ser ścieramy na tarce i posypujemy cukinię.
Tak przygotowaną cukinię pieczemy 20 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
Smacznego 😉