Kruche ciasto czekoladowe z truskawkami i bezą

Szpileczki i babeczki

Sezon truskawkowy w pełni, więc można szaleć w kuchni. Przygotowałam dla was przepyszne ciemne, kruche ciasto z truskawkami i bezą.

Idealne na lato do gałki lodów.

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Beza:

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • około 1 kg truskawek.

WYKONANIE:

Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i dodajemy żółtka jajek.

Całość szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Na podpieczone ciasto wykładamy truskawki. Jak mamy duże kroimy na mniejsze kawałki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Przygotowaną pianę wykładamy na truskawki.

Na koniec wykładamy małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta.

Ciasto pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies