Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane serem, polane białą czekoladą i posypane rozkruszonymi bezikami. Bardzo słodkie, idealne dla smakoszy mocno słodkich drożdżówek. Ciasto jest mięciutkie, z dużą ilością masy serowej na wierzchu. Ciasto drożdżowe zrobiłam bez dodatku jajek. Beziki dają fajne chrupnięcie co ja osobiście bardzo lubię. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

SKŁADNIKI;
- 20g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- 250 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśniej,
- 2-3 łyżki cukru,
- Biała czekolada Alta Saska,
- garść bezików Brześć.
WYKONANIE;
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną i cukrem. Cukier dodajemy wg własnego uznania, w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy mniej, ja dodałam tak 2,5 łyżki. Masę dokładnie mieszamy i rozgniatamy widelcem.
Z ciasta drożdżowego rwiemy kawałeczki wielkości mandarynki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce piekarnikowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.
Na drożdżowe placki wykładamy łyżkę masy serowej.

Bułeczki z serem pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (góra dół).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Beziki lekko kruszymy.
Upieczone drożdżówki z serem polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy bezami.
Smacznego 😉
11 komentarzy
ależ one pysznie wyglądają
I są pyszne znikły jeszcze ciepłe 😉
Takie bułeczki na wypasie 🙂
Na dużym wypasie 😉
Uwielbiam drożdżowe ciasto 🙂 pychotka 🙂
😉
Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a
little comment to support you.
Air conditioning units do utilize electricity so this does require to be taken into consideration.
Our designers carry most common parts with them
so we should be able to get your system back up and running
in no time.
This is a topic that’s near to my heart… Cheers!
Where are your contact details though?
This post is worth everyone’s attention. How
can I find out more?