Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane serem, polane białą czekoladą i posypane rozkruszonymi bezikami. Bardzo słodkie, idealne dla smakoszy mocno słodkich drożdżówek. Ciasto jest mięciutkie, z dużą ilością masy serowej na wierzchu. Ciasto drożdżowe zrobiłam bez dodatku jajek. Beziki dają fajne chrupnięcie co ja osobiście bardzo lubię. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

SKŁADNIKI;
- 20g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- 250 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśniej,
- 2-3 łyżki cukru,
- Biała czekolada Alta Saska,
- garść bezików Brześć.
WYKONANIE;
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną i cukrem. Cukier dodajemy wg własnego uznania, w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy mniej, ja dodałam tak 2,5 łyżki. Masę dokładnie mieszamy i rozgniatamy widelcem.
Z ciasta drożdżowego rwiemy kawałeczki wielkości mandarynki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce piekarnikowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.
Na drożdżowe placki wykładamy łyżkę masy serowej.

Bułeczki z serem pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (góra dół).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Beziki lekko kruszymy.
Upieczone drożdżówki z serem polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy bezami.
Smacznego 😉
8 komentarzy
ależ one pysznie wyglądają
I są pyszne znikły jeszcze ciepłe 😉
Takie bułeczki na wypasie 🙂
Na dużym wypasie 😉
Uwielbiam drożdżowe ciasto 🙂 pychotka 🙂
😉
It’s actually a nice and useful piece of information. I’m glad that you just shared this useful info with us.
Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
At this time it looks like Movable Type is the top blogging platform available
right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?