Przepyszna, ekspresowa drożdżówka bez użycia miksera i rąk. Wszystko mieszamy łyżką przekładamy na blaszkę i czekamy aż się upiecze.
Idealne ciacho na lato ze świeżymi truskawkami i słodką kruszonką.
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 45 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 100 ml mleka,
CIASTO:
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 ml szklanki ciepłego mleka,
- 150 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 4 1/3 szklanki mąki tortowej.
KRUSZONKA:
- 100 g mąki,
- 40 g cukru,
- 100 g masła.
DODATKOWO:
- około 1 g truskawek,.
WYKONANIE:
Do miski dodajemy kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka i mąkę.
Wszystko mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą.
Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godzinę aby podrosło.
Następnie przekładamy do blaszki 24×24 cm.
Na ciasto układamy truskawki.
Zimne masło, cukier, i mąkę wrzucamy do miski i robimy kruszonkę.
Posypujemy po truskawkach.
Drożdżówkę pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół.
Smacznego 😉
2 komentarze
Your blog is a testament to your expertise and dedication to your craft. I’m constantly impressed by the depth of your knowledge and the clarity of your explanations. Keep up the amazing work!
What i dont understood is in reality how youre now not really a lot more smartlyfavored than you might be now Youre very intelligent You understand therefore significantly in terms of this topic produced me personally believe it from a lot of numerous angles Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga Your own stuffs outstanding Always care for it up