Loading...

Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą

Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą
2,5 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g rozpuszczonego masła,
Czekolada z nadzieniem karmelowym,
kolorowe drażetki.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Ciasto wałkujemy na około 2 cm. Kubkiem wykrawamy kółko, następnie w środku robimy dziurkę kieliszkiem.

Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy oponki. 

Ozdabiamy drażetkami. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*