Przepyszne ogórki z pomidorowej zalewie to idealny dodatek do zimowych obiadów. Tak przygotowane ogórki możemy podawać jako dodatek do obiadu mięsnego lub rybnego oraz jako przystawkę.
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków,
- 6 średnich cebul,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 190 g koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki.
WYKONANIE:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Następnie wsypujemy sól i mieszamy. Całość odstawiamy na dwie godziny, aby warzywa puściły soki.
Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.
Następnie przygotujemy zalewę pomidorową.
Do naczynia wsypujemy cukier, słodką paprykę i wlewamy ocet mieszamy aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i olej. Dokładnie mieszamy.
Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików warzywa wraz z zalewą.
Wycieramy brzegi i zakręcamy.
Do szerokiego garnka wykładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą.
Wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików.
Gotujemy na średnim ogniu od momentu zagotowania 20 minut ( uważajmy aby temperatura nie była zbyt wysoka).
Następnie wyjmujemy z wody i wstawiamy do góry wieczkiem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉
1 komentarz
Bir Toy Poodle yavrusunu ailenize katmaya karar verdiğinizde, atmanız gereken ilk adımlardan biri kapsamlı bir veteriner hekim kontrolüdür. Bu sadece bir „sağlam” onayı almak değil, aynı zamanda gelecekteki sağlık yolculuğunun temelini atmaktır. Güvenilir bir yetiştirici, size yavrunun sağlık karnesini, yapılmış olan parazit uygulamalarını ve ilk aşılarını şeffaf bir şekilde sunmalıdır.