Pełnoziarnista tarta z cukinią i pomidorami

Szpileczki i babeczki
Pełnoziarnista tarta z cukinią i pomidorami

Ciasto;
100 g masła,
1 duże jajko,
szczypta soli,
3 łyżki zimnej wody.
Masa;
3 jajka,
3/4 szklanki śmietany 18 %,
1/2 szklanki mleka,
sól i pieprz do smaku,
zioła (według uznania świeże lub suszone; u mnie; szczypiorek, bazylia, oregano),
pół łyżeczki ostrej papryki,
garść startego żółtego sera.
Dodatkowo;
1 mała cukinia,
1 pomidor.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko,sól i wodę.

Szybko zagniatamy ciasto.

Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.


Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy do tarty.

Nakłuwamy widelcem ciasto.

Ciasto podpiekamy 10 minut w 190 stopniach.

Cukinię i pomidora kroimy w plastry.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Jajka rozkłócamy dodajemy śmietanę i pozostałe składniki.

Mieszamy.

Na podpieczony spód wykładamy cukinię, pomidory i wlewamy masę.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies