Ocet- jest wodnym roztworem i charakterystycznym kwaśnym smaku i ostrym zapachu. Zwykle mamy 6 lub 10 procentowy roztwór powstający z fermentacji octowej alkoholu. W kuchni stosujemy jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w odpowiednich ilościach poprawia apetyt i lepiej przyswajamy ciężkostrawne potrawy. Ale czy ocet używamy tylko w kuchni?
Rodzaje octów spożywczych;
- ocet winny – z wina gronowego,
- ocet owocowy – z wina owocowego lub przefermentowanych soków owocowych,
- ocet spirytusowy – z rozcieńczonego alkoholu etylowego,
- ocet piwny – z piwa,
- ocet słodowy – z przefermentowanej brzeczki słodowej,
- ocet z melasy.
W tym wpisie opiszę kilka zastosowań kulinarych, kosmetycznych i innych porad do czego możemy użyć octu spirytusowego.
Ocet kuchni
Ocet pomimo swego odstraszającego zapachu, nadaję potrawom ostrości i podkręca smak postaw. Za pomocą tego płynu zamykamy smaki lata w słoikach i przedłużamy ich trwałość. Ocet dodajemy również o marynat jak i sosów czy winegetów. Zimne nóżki czy galareta podana z octem smakuje o wiele lepiej niż bez tego dodatki. Dodatkowo zastosowanie octu w mięsnych marynatach zabija niepotrzebne bakterie w surowym mięsie.
Ocet w kosmetyce
Ocet sprawdzi się również w domowej kosmetyce i przy lekkich dolegliwościach zdrowotych.
Jeżeli chcemy pozbyć się łupieżu to kurcja octowa może nam w tym pomóc. Wystarczy wymieszać dwie szklanki zimnej wody z dwiema szklankami octu i płukać włosy tak przygotowanym roztworem, następnie umyć włosy ulubionym szamponem aby pozbyć się octowego zapachu.
Ocet jest też świetnym dezodorantem, wystarczy przelać do buteleczki z atomizerem i spryskać nimi skórę pod pachami. Naturalny płyn usunie nieprzyjemny zapach potu.
Po ciężkim dniu warto do kapieli dodać dwie szklanki octu i dodać ulubionego olejku eterycznego. Taka kąpiel bedzie bardzo relaksująca.
Jeżeli chcemy pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust wystarczy wymieszać w szklance wody 2 łyżki octu i łyżeczkę soli i przepłukać przygotowanym roztworem jamę ustną.
Ocet może też pomóc przy bólu gardła i lekkim przeziębieniu. Przygotwujemy mieszankę pół szklanki octu i pół szklanki miodu. Tak przygotowany syrop należy spożywać 1 łyżkę co 4 godziny.
Ocet również możemy smarować ukąszenia od komarów czy innych owadów. Ukoi swędzące zaczerwienione miejsce.
Ocet- porządki
Z pomocą octu możemy się pozbyć pleśni, kamienia w sedesie, prysznicu, zmywarce czy też w czajniku. Uporamy się również ze smugami na oknach. Należy jednak pamiętać aby zakładać rękawiczki gdyż stężenie octu jest bardzo mocne i może podrażnić nam skórę rąk.
Ocet- stosuj głową!
Ocet jest produktem o wysokim spektrum zastosowania. Warto go mieć w kuchni, spiżarce, łazience oraz apteczce.
Stosując ocet w domowym zaciszu powinniśmy pamiętać o tym, aby stosować go w niewielkich ilościach. Spożywanie octu w nadmiarze może być niebezpieczny dla zdrowia. Należy dokładnie sprawdzać przepisy i przestrzegać receptur aby uniknąć niepotrzebnych powikłań.
2 komentarze
Bardzo ciekawy wpis i fajne zdjęcia 🙂 Swoją droga nie wiedziałam, że ocet ma aż tyle zastosowań.
Myślę że o wiele więcej może mieć niż się nam wydaję 😉