Pasztet drobiowo – wieprzowy

Szpileczki i babeczki

Bardzo lubię domowe wędliny, pasztety i smarowidła na kanapki. Wiadomo swojskie najlepsze. Od czasu do czasu przygotowuję domowe smakołyki do świeżego chleba. Tym razem skusiłam się na pasztet drobiowo-wieprzowy. Odpowiednio doprawiony smakuje perfekcyjnie. Taki swojski pasztet możemy podawać z musztardą, chrzanem czy innym ulubionym sosem. Przygotowany w domowym zaciszu swoim kuszącym zapachem przyciągnie domowników jak magnes. Postawiony na stół jako przystawka zachwyci gości. Polecam przygotowanie domowego pasztetu 😉

SKŁADNIKI;

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g surowgo boczku,
  • 2 podudzia z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziel angielskich,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • pół szklanki bulionu (z gotowania mięsa),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej.

WYKONANIE;

Warzywa (marchew,seler, pietruszkę) obieramy. Do garnka wkładamy mięso, przygotowanie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, tyle aby zakryć mięso i warzywa. Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy.

Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwukrotnie. Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Masę mięsną wykładamy do keksówki (30×11) wysmarowanej olejem. Wierzch również smarujemy olejem.

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Upieczony pasztet zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Pasztet najlepiej smakuje schłodzony. Idealnym dodatkiem do takiego smarowidła jest musztarda lub chrzan. Jeżeli lubimy na słodko jak najbardziej możemy podać z konfiturą z zurawiny 😉

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies