Ciasto zebra na białkach

Szpileczki i babeczki

Zostały Ci białka po wypieku pączków? Przygotuj te proste i ekspresowe ciasto zebra. Chrupiąca skórka i wilgotny środek.

Przygotowanie jest bardzo prosty, a efekt zaskakujący.

SKŁADNIKI;

  • 6-7 białek z dużych jajek (250 g)
  • 120 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca.

Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach.

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto z kakao mieszamy aż składniki się połączą.

Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia.

Łyżką na przemian wykładamy ciasto, raz jasne raz ciemne.

Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto możemy poleć rozpuszczoną dowolną czekoladą lub lukrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies