- 20 g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g masła,
- dowolna czekolada,
- cukier puder.
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier.
Odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
7 komentarzy
Ale fajne rogaliki :-)i z czekoladą…mniaaaam
🙂
Pięknie ci wyszły, wyglądają na puszyste ;-D
Dołączyłam do grona obserwatorów, masz fajne przepisy, dziękuję za odwiedziny na moim skromnym blogu i pozdrawiam cieplutko
Fajny blog na pewno będę często zaglądała.
Ile z tego przepisu wychodzi sztuk?
około 24 sztuk 😉