Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

Szpileczki i babeczki
  • 20 g drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 600 g mąki typ 500,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g masła,
  • dowolna czekolada,
  • cukier puder.
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier.
Odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

7 komentarzy

Słodko Słodka 14 listopada 2019 - 20:52

Ale fajne rogaliki :-)i z czekoladą…mniaaaam

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 15 listopada 2019 - 07:39

🙂

Odpowiedz
bryssska-Katarzyna Młynarczyk 14 listopada 2019 - 21:25

Pięknie ci wyszły, wyglądają na puszyste ;-D

Odpowiedz
Anonimowy 15 listopada 2019 - 06:52

Dołączyłam do grona obserwatorów, masz fajne przepisy, dziękuję za odwiedziny na moim skromnym blogu i pozdrawiam cieplutko

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 15 listopada 2019 - 07:39

Fajny blog na pewno będę często zaglądała.

Odpowiedz
Małgorzata 28 lutego 2021 - 06:40

Ile z tego przepisu wychodzi sztuk?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 28 lutego 2021 - 07:36

około 24 sztuk 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies