Kompot z truskawek ( na zimę )

Szpileczki i babeczki

Kompot z truskawek to fajna propozycja na zamknięcie lata w słoikach. Taki kompot idealnie sprawdzi się w zimę do obiadu. Truskawki fajnie sprawdzają się do kompotu. Są słodkie i zarazem kwaskowe. Truskawki z kompotu możemy wykorzystać do fajnych wypieków. Taki kompot jest bardzo intensywny dlatego rozcieńczamy z wodą. Fajnie sprawdzi się też woda gazowana. Dla podkręcenia smaku możemy dodać sok z cytryny lub limonki. Truskawki poza smakiem mają również cenne witaminy i wartości odżywcze: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, węglowodany, kwas foliowy i błonnik.

SKŁADNIKI;

1 kg truskawek,
200 g cukru,
2 litry wrzątku.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 800 ml każdy
.

WYKONANIE;

Przepis na kompot z truskawek podałam z kilograma owoców, ale proponuję od razu zrobić z większej ilości truskawek.

Kompot z truskawek najlepiej jest zrobić w szczycie sezonu truskawkowego wtedy truskawki są najsłodsze, najtańsze i najlepsze.

Kilogram trukawek myjemy pod bierzącą zimną wodą i pozbywamy się szypułek.

Słoiki i zakrętki wyparzamy i wysuszamy. Do każdego słoika wkładamy 250 g truskawek. Następnie wsypujemy cukier, wychodzi 4 czubate łyżki na jeden słoik.

Do każdego słoika wlewamy 500 ml wrzątku. Słoiki zakręcamy dokładnie, najlepiej przez ściereczkę, słoiki są bardzo gorące. Możemy delikatnie potrząsnąć słoikiem aby cukier się rozpuścił w wodzie.

Możemy również zagotować wodę wraz z cukrem, a powstałym syropem zalać truskawki.

Słoiki z kompotem pasteryzujemy.

Na dnie szerokiego garnka wykładamy ściereczkę lub pieluchę tetrową. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak aby się nie dotykały. Wlewamy wodę tak 3/4 wysokości słoika. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do małej i pasteruzujemy 20 minut.

Możemy również pasteryzować słoiki z kompotem z truskawek w piekarniku.

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Następnie wkładamy słoiki na środkową półkę i pasteryzujemy 20 minut.

Pasteryzowanie w piekarniku jest prościejsze i wygodniejsze.

Słoiki z kompotem już po pasteryzowaniu możemy dodatkowo odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.

Kompot z truskawek przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu. Tak przygotowany i zapasteryzowany kompot może stać nawet rok 😉

Kompot jest mocny i słodki po otwarciu należy go rozcieńczyć z wodą. Dla podkręcenia smaku możemy dodać sok z cytryny.

Taki kompocik jest idealnym dodatkiem do obiadu.

Smacznego 😉

A Wy robicie kompoty z owoców?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Słodko Słodka 21 czerwca 2021 - 14:58

Kompot z truskawek to mój ulubiony smak dzieciństwa, babcia zawsze robiła najlepszy kompot 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies