Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka , nutella ) na zimę

Szpileczki i babeczki

Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka , nutella ) na zimę to świetny dodatek do wielu dań takich jak naleśniki, placki czy gofry. Połączenie czekolady i truskawek to strzał w dziesiątkę. Nutella wychodzi słodka, lekko kwaskowa. Dodatek gorzkiej czekolady uzupełnia całość. Jeżeli macie ochotę na połączenie czekolady z innym owocem to polecam wam przepis na NUTELLA ŚLIWKOWA CZEKOŚLIWKA (DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ). Czekotruskawka to również idalny dodatek do gofrów. Zapraszam was również na przepis CHRUPIĄCE GOFRY. Polecam przygotowanie kilku słoików na zimę tej fajnej truskawkowej nutelli 😉

SKŁADNIKI;

  • 3 kg truskawek,
  • 1 kg cukru,
  • 100 g kakao,
  • 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki).

WYKONANIE;

Przepis na wykonanie nutelli truskawkowej jest banalnie prosty, wymaga jedynie czasu 😉

Truskawki myejmy pod bieżącą zimną wodą. Pozbywamy się szypułek. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy również cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum. Truskawki z cukrem mają lekko pyrkać. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy czy aby się nie gotują zbyt mocno. Truskawki mają odparować, nie muszą się mocno bulgotać. Całość ma pyrkać minimum 6 godzin. Czym głużej tym lepiej. Dżem będzie gęściejszy. Możemy to zrobić rano, aby na wieczór przekładać do słoików lub pod wieczór. Wtedy wyłączamy palnik i następnie pozostawiamy tak na noc i rano kończymy czekotruskawkę.

Po tym czasie jak truskawki zrobią się gęściejsze dodajemy kakao i czekoladę. Czelokadę najlepiej dać gorzką lub deserową. Jeżeli lubimy bardzo słodkie wtedy możemy dać czekoladę mleczną.

Truskawki z kakao i czekoladą gotujemy jeszcze na najmniejszym ogniu około 30 minut, aby całość się ładnie rozpuściła i połączyła.

Gorący dżem truskawkowo – czekoladowy przekłądamy do przygotowanych, wyparzonych i suchych słoików.

Z tego przepisu otrzymamy około 7 lub 8 słoiczków po 280 ml, ale tak na prawdę możemy przekładać do takich jak nam pasują mniejszych lub większych.

Nutellę czekoladowo- truskawkową przekładamy gorącą do słoików. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Jeżeli chcemy możemy również zapasteryzować słoiki.

Słoiki przekładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pasteryzujemy 20 minut.

Tak przygotowany dżem truskawkowo – czekoladowy możemy wykorzystać do wielu ciast, jako dodatek do naleśników, gofrów i placków.

Jeżeli przygotowałeś/aś przepis na Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka , nutella ) na zimę podziel się ze mną zdjęciem, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością podzielę się nim na blogu.

A wy jakie słodkie przetwory przygotowujecie na zimę?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Słodko Słodka 23 czerwca 2021 - 23:14

Nie robiłam jeszcze tak truskawek, ale bardzo lubimy czeko – śliwkę 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 27 czerwca 2021 - 15:07

Polecam

Odpowiedz
https://mojewyroby.wordpress.com/ 3 lipca 2021 - 09:38

Bardzo ciekawe muszę zrobic

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies