Drożdżówka z truskawkami, czekoladą i kruszonką to świetna propozycja na ciacho na kolację do szklanki mleka. Mięciutka, delikatna z sezonowymi truskawkami, czekoladą i chrupiącą kruszonką. Zapach ciasta drożdżowego to coś magicznego i przyciągającego. Uwielbiam ciasta drożdżowe polecam wam również CIASTO DROŻDŻOWE ( DROŻDŻÓWKA) Z KAKAO I KRUSZONKĄ lub DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I SEREM KORYCIŃSKIM.
SKŁADNIKI;
Składniki na zaczyn
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki ciepłego mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru.
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki pszennej,
5 żółtek jaj,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła,
100 g cukru pudru.
Składniki na kruszonkę
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Dodatkowo;
- 1 kg truskawek,
- 100 g czekolady mlecznej.
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE;
Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy mąkę, cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Możemy również zaczyn wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni.
Gdy już mamy przygotowany zaczyn robimy ciasto drożdżowe.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Możemy ją przesiać. Następnie dodajemy cukier, żółtka jajek, zaczyn i ciepłe mleko. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem z hakiem. Ciasto zagniatamy do momentu powstania gładkiej i elastycznej kuli.
Do ciasta potrzebujemy same żółtka, białka możemy zamrozić lub wykorzystać do innych wypieków np; TORT BEZOWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ lub idealne na upalne dni domowe lody DOMOWE LODY BIG MILK ( BEZ MASZYNKI ) .
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Możemy to zrobić wstawiajac ciasto do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto przekładamy do formy 22×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy zamiast papieru posmarować blaszkę masłem i posypać mąką.
Na ciasto układamy świeże umyte truskawki. Czekoladę kroimy w kosteczkę lub uzywamy drażetek czekolady. Posypujemy nimi ciasto drożdżowe.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc sypką posypkę.
Przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżówkę z truskawkami i czekoladą.
Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę 20 minut. Po 1 godzinie możemy sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone. Każdy piekarnik inaczej piecze więc należy wyczuć czas pieczenia.
Tak przygotowaną drożdżówkę z truskawkami i czekoladą możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zapraszam na krótki filmik przedstawiający ciasto drożdżowe 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś ciasto drożdżowe z truskawkami, czekoladą i kruszonką możesz wysłać mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
A wy z czym najbardziej lubicie ciasta drożdżowe?
2 komentarze
Ależ ona pysznie wygląda. Pychota!
Drożdżówka piękna jak malowana, cudnie wyrosła, mam słabość do drożdżowych wypieków 🙂