Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

Szpileczki i babeczki
 
 
Ciasto
1 kg mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru trzcinowego,
5 jajek,
cukier waniliowy,
200 g masła.
Kakao
pół kostki masła,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki cukru trzcinowego.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru.
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. 
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 
Nastepnie dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę.
Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. 
Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. 
Ostawiamy na 1 godzinkę.
Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier.
Mieszamy. 
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. 
Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. 
Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies