Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)

Szpileczki i babeczki

Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)

Ciasto
125 ml mleka,
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru,
340g mąki tortowej
40g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego,
Masa twarogowa
500 g twarogu,
1 jajko,
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany 18%,
ekstrakt waniliowy.

Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Do sera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż składniki ładnie się połaczą.


Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (30×60 cm). Wykładamy masę serową i składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Następnie dzielimy na 12 kawałków. Łapiąc za końce skręcamy w połowie ciasto. Układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Unknown 8 listopada 2017 - 18:45

Najpyszniejsze są świeże 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 listopada 2017 - 08:31

😉

Odpowiedz
Kinga 8 listopada 2017 - 18:46

Świetny pomysł! 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 listopada 2017 - 08:31

😉

Odpowiedz
posmakujto! 9 listopada 2017 - 20:55

Lubię bardzo 🙂 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 10 listopada 2017 - 14:02

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies