Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Szpileczki i babeczki
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Ciasto
400 g mąki,
5 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
200 ml mleka,
50 g masła,
2 jajka.
Frużelina
300 g rabarbaru,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1/5 szklanki wody.

Ser
3 łyżki cukru.
Kruszonka
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru,
2 łyżki mąki.

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Frużelina:


Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.


Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.


Ser:



Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.


Kruszonka:


Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto


Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

8 komentarzy

Chujowa Pani Domu 12 maja 2017 - 22:41

Pysznie wygląda ta drożdżóweczka 🙂 mam ochotę skubnąć troszkę 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 13 maja 2017 - 09:03

Znikła jeszcze ciepła 😉

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 13 maja 2017 - 00:35

Super drożdżówka 🙂 Musiała być bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 13 maja 2017 - 09:03

Była 😉

Odpowiedz
Lonna 13 maja 2017 - 16:58

Bardzo smaczna drożdżóweczka 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 16 maja 2017 - 19:46

😉

Odpowiedz
Grunt to przepis! 16 maja 2017 - 12:56

Z rabarbarem pochłonę w mig wszystko! Apetycznie brzmi ta drożdżówka 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 16 maja 2017 - 19:47

polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies