Przepyszne lody śmietankowe jak Lody BIG MILK. Lato w pełni więc lubimy od czasu do czasu na słodki zimny smakołyk. Lody w sklepie nie zawsze nam smakują, a zrobić w domu to długo zajmuje. Mam dla Was rozwiązanie i przepis na ekspresowe lody jak Big Milk. Chyba każdy z nas chodź raz je jadł. Trzy podstawowe składniki, 10 minut pracy i tylko te długie chłodzenie 😉 Ale smak rekompensuje długość chłodzenia. Lody to też świetny dodatek do ciast i deserów. W wafelku, z owocami czy też z chrupiącymi goframi smakują wybitnie. Z tego przepisu wychodzi jeden litr smakowitych śmietankowych lodów jak BIG MILK. Polecam Wam przygotowanie domowych lodów śmietankowych bez posiadania maszynki 😉

SKŁADNIKI;
- 4 białka jajek,
- 4 płaskie łyżki cukru,
- 250 g śmietanki 36 % lub 30 %.
WYKONANIE;
Przygotowanie lodów zajmuje dosłownie 10 minut plus mrożenie.
Śmietankę 36 % lub 30% schładzamy w lodówce.
Jajka sparzamy, zalewamy wrzątkiem przed rozbiciem. Następnie rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka możemy wykorzystać do innych wypieków takich jak TRADYCYJNE PĄCZKI Z KAJMAKIEM.
Na początku ubijamy białka jajek. Miksujemy na szybkich obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Białka ubijamy nie zbyt długo aby nie przebić pęcherzyków powietrza około 2-3 minut wystarczy. Nastęnie wsypujemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilkę ubijamy aż się cukier ładnie rozpuści i połączy z ubitą pianką.
Śmietankę wlewamy do naczynia, najlepiej wysokiego. Śmietankę ubijamy na początku na małych obrotach, a następnie stopniowo zwiększamy. Po dwóch minutach ubijania dodajemy dwie łyżki cukru i dalej miksujemy tak około 3 minut do uzyskania puszystego kremu.
Ubite białka i śmietankę ubitą na krem łączymy ze sobą. Delikatnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką lub szpatułką.
Z podanych składników wyszło 1 litr śmietankowych lodów BIG MILK.
Masę przekładamy do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek do lodów.
Masa śmietankowa w dużym pojemników będzie schładzać się w zamrażalniku około 5-6 godzin. W specjalnych pojemnikach zajmie to krócej około 2-3 godzin.
Tak przygotowanie lody możemy podawać w wafelkach lub z ulubionymi owocami np: truskawkami czy borówkami.
Lody to też świetny dodatek do ciasta w szczególności polecam SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z PIANKĄ, KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JABŁKAMI lub CIASTO PLEŚNIAK Z DŻEMEM ŚLIWKOWYM.

Jeżeli przygotowałeś/aś domowe lody śmietankowe BIG MILK możesz wysłać mi zdjęcie z przyjemnością umieszczę je we wpisie i będzie mi bardzo miło 😉
A wy robicie domowe lody? Jaki smak lubicie najbardziej? 😉
4 komentarze
Takie domowe lody są super, u nas ostatnio królują lody truskawkowe 🙂
Mój mąż to tylko śmietankowe lub waniliowe, ja jestem bardziej smakowa i lubię różne smaki.
Nie wiedziałem, że to się tak robi. Lody lubię, najbardziej czekoladowe. 😉
Są różne sposoby. Ja wykonałam taki i lody posmakowały. Na pewno często będę robić .