Ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym

Szpileczki i babeczki

Ciasto pleśniak z dodatkiem dżemu śliwkowego to świetna propozycja na szybkie, mało skomplikowane ciasto na niedzielę. Pleśniak pomimo tego, że może wygląda na dość trudne ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche ciasto, dżem śliwkowy, delikatna beza i dodatek kakao w kruchym cieście to idealne połączenie. Pleśniak to smak mojego dzieciństwa. W każde święta gościł na stole ten wypiek. Dżem w pleśniaku można użyć dowolny lecz polecam bardziej kwaskowe np; z czarnej porzeczki. Polecam przygotowanie tak świetnego kruchego ciasta 😉 takie ciacho pięknie prezentuję się podane na paterze do serwowania ciast.

SKŁADNIKI;

Kruche ciasto;

  • 500 g mąki pszennej ( około 3 szklanek),
  • 300 g prawdziwego masła,
  • 5 żółtek jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Beza;

  • 5 białek jajek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Pozostałe składniki;

  • 500 g dżemu śliwkowego,
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

BLASZKA 32/22 CM

WYKONANIE;

Do miski wsypujemy pół kg mąki (około 3 szklanek), proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy również żółtka jajek ( białka zostawiamy do bezy) oraz zimne masło. Masło możemy pokroić w kostkę, sprawniej uda nam się zagnieść ciasto.

Z przygotowanych składników w misce zagniatamy szybko ciasto. Ciasto ma być gładkie. Z ciasta formujemy równy rulonik i dzielimy na trzy równe części.

Do jednej części ciasta wsypujemy kakao i zagniatamy, aż się ciasto ładnie połączy z kakao.

Jedną jasną część i ciemną owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.

Jedną jasną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie jasną wyłożoną część ciasta smarujemy dżemem śliwkowymJeżeli nie mamy dżemu śliwkowego możemy użyć innego np: z czarnej porzeczki .

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się ładnie rozpuści, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera, możemy to zrobić również szpatułką.

Na dżem śliwkowy ścieramy ciemne ciasto ( z zamrażalnika).

Następnie układamy delikatnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto z zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra dół). Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy 45 minut na środkowej półce piekarnika.

Upieczone ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto gotowe 😉 Smacznego

Jeżeli piekłeś/aś ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę je we wpisie 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

7 komentarzy

Patrycja Reszko 17 kwietnia 2021 - 15:40

Bardzo lubimy

Odpowiedz
Magda 19 kwietnia 2021 - 17:38

Bajeczne ciasto, od razu chce się spróbować 🙂

Odpowiedz
Di bloguje 26 marca 2022 - 21:11

Wygląda apetycznie!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 27 marca 2022 - 13:04

Dziękuję 😉

Odpowiedz
Anetacb 30 marca 2022 - 08:02

Dla mnie za slodkie. Szukam przepisu plesniaka, ktory mnie kiedys powalil smakiem, bede szukala dalej…. ☹️Moze w koncu trafie na ten idealny?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 31 marca 2022 - 07:04

Może wystarczy dodać mniej cukru..

Odpowiedz
digital transformation vendors 1 lipca 2022 - 15:13

51211 111617for yet another wonderful informative post, Im a loyal reader to this weblog and I cant stress enough how considerably valuable information Ive learned from reading your content. I genuinely appreciate all of the hard work you put into this fantastic weblog. 600619

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies