Loading...

Ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym

Ciasto pleśniak z dodatkiem dżemu śliwkowego to świetna propozycja na szybkie, mało skomplikowane ciasto na niedzielę. Pleśniak pomimo tego, że może wygląda na dość trudne ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche ciasto, dżem śliwkowy, delikatna beza i dodatek kakao w kruchym cieście to idealne połaczenie. Pleśniak to smak mojego dzieciństwa. W każde święta gościł na stole ten wypiek. Dżem w pleśniku można użyć dowolny lecz polecam bardziej kwaskowe np; z czarnej porzeczki. Polecam przygotowanie tak świetnego kruchego ciasta 😉

SKŁADNIKI;

Kruche ciasto;

  • 500 g mąki pszennej ( około 3 szklanek),
  • 300 g prawdziwego masła,
  • 5 żółtek jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Beza;

  • 5 białek jajek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Pozostałe składniki;

  • 500 g dżemu śliwkowego,
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

BLASZKA 32/22 CM

WYKONANIE;

Do miski wsypujemy pół kg mąki (około 3 szklanek), proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy również żółtka jajek ( białka zostawiamy do bezy) oraz zimne masło. Masło możemy pokroić w kostkę, sprawniej uda nam się zagnieść ciasto.

Z przygotowanych składników w misce zagniatamy szybko ciasto. Ciasto ma być gładkie. Z ciasta formujemy równy rulonik i dzielimy na trzy równe części.

Do jednej części ciasta wsypujemy kakao i zagniatamy, aż się ciasto ładnie połączy z kakao.

Jedną jasną część i ciemną owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.

Jedną jasną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie jasną wyłożoną część ciasta smarujemy dżemem śliwkowymJeżeli nie mamy dżemu śliwkowego możemy użyć innego np: z czarnej porzeczki .

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się ładnie rozpuści, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera, możemy to zrobić również szpatułką.

Na dżem śliwkowy ścieramy ciemne ciasto ( z zamrażalnika).

Następnie układamy delikatnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto z zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra dół). Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy 45 minut na środkowej półce piekarnika.

Upieczone ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto gotowe 😉 Smacznego

Jeżeli piekłeś/aś ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę je we wpisie 😉

2 komentarze do “Ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym”

  1. Magda says: 19 kwietnia 2021 at 17:38

    Bajeczne ciasto, od razu chce się spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*