Tradycyjny żurek

Szpileczki i babeczki


Tradycyjny żurek
500 ml zakwasu żurkowego,
300 g kiełbasy,
5 plasterków boczku,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
5 ziemniaków,
kawałek selera,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka kminku,
3 listki laurowe,
4 ziarna angielskie,
2 łyżki chrzanu,
sól i pieprz,
kurkuma,
2 łyżki śmietany,
jajka na twardo.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do boczku.

Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i chwilę podsmażamy. 


Wszystko zalewamy wodą około 3-4 litry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 30 minut.


Dodajemy zakwas żurkowy i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Zabielamy śmietaną.


Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Marcepanowy Kącik 3 lutego 2017 - 15:04

Pyszna zupka 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 3 lutego 2017 - 17:00

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies