Krokiety z mięsem

Szpileczki i babeczki
 
Ciasto;
250 g mąki pszennej,
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Farsz;
500 g mięsa wieprzowego (szynka),
4 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżka majeranku.
Dodatkowo (panierka);
2-3 jajka,
bułka tarta.
Ciasto: 
Jajka rozkłócamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składaniki i miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. 
Farsz: 
Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. 
Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały. 
Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony). 
Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem. 
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

บาคาร่าเกาหลี 22 kwietnia 2025 - 13:46

571179 845628Should tow line this caravan together with van trailer home your entire family quickly get exposed towards the issues along with reversing create tight placement. awnings 11398

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies