Krokiety z mięsem

Szpileczki i babeczki
 
Ciasto;
250 g mąki pszennej,
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Farsz;
500 g mięsa wieprzowego (szynka),
4 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżka majeranku.
Dodatkowo (panierka);
2-3 jajka,
bułka tarta.
Ciasto: 
Jajka rozkłócamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składaniki i miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. 
Farsz: 
Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. 
Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały. 
Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony). 
Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem. 
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies