Jakie garnki wybrać? Dobre garnki do gotowania

Szpileczki i babeczki

Podstawowym wyposażeniem każdego domu są bez wątpienia garnki. Bez dobrego garnka ani rusz. Warto zainwestować i kupić garnki porządne i solidne. Takie które będą odpowiednie do dań które najczęściej przygotowujemy. Więc jaki garnek wybrać? Przedstawiam Wam jakie znajdziemy garnki na polskim rynku.

Wyróżniamy kilka rodzajów garnków;

  • Garnki ze stali szlachetnej,
  • Garnki żeliwne,
  • Garnki aluminiowe,
  • Garnki ceramiczne,
  • Garnki emaliowane,
  • Garnki szklane,
  • Garnki miedziane.

Garnek ze stali szlachetnej

Garnki ze stali szlachetnej to najczęściej spotykany rodzaj w sklepach. Stal nierdzewna to bardzo solidny i poczciwy materiał który dobrze sprawdza się w kuchni. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na kolizję i wysokie temperatury. Musimy szczególnie zwracać uwagę z czego wykonane są garnki. Najlepsze jakosciowo będą garnki wykonane ze stali nierdzewnej, w tym wysokojakościowej stali chromo-niklowej 18/10 (zawartość: 18% chromu i 10% niklu). Na takie garnki powinni uważać alergicy, gdyż nikiel jest silnym alergenem.

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne są garnkami które nadają się do gotowania beztłuszczowego. Tworzywo jest bardzo dobre jakościowo, są ciężkie ale jakość wykonania jest iście królewskie. Są również prozdrowotne, bo w trakcie gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Przygotowanie potraw w garnkach żeliwnych jest dużo lepsze gdyż równomiernie rozprowadzają ciepło co powoduje że potrawy tracą mniej wartości odżywczych i są smaczniejsze. Dzięki jakości wykonania takie garnki długo trzymają ciepło, dzięki temu możemy serwować ciepłe dania nawet po kilku godzinach.

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe są tanie,szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło i są dość lekkie. Musimy jednak uważać na takie garnki, wykonane ze słabych materiałów mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego powinniśmy zachować szczególną czujność kupując garnki aluminiowe.

Garnki ceramiczne

Garnki ceramiczne wykonane są z aluminium, które pokrywa warstwa minerałów i gliny. Jest to specjalny rodzaj ceramiki, który nie zawiera niklu i ma nieprzywierającą powłokę. Garnki ceramiczne pozwalają na praktycznie beztłuszczowe gotowanie. Poza tym takie garnki są odporne na zarysowania i rdzę. Są odpowiednie dla alergików, nie zawierają niebezpiecznych składników. Garnki ceramiczne są dostępnie w wielu kolorach ; np garnki w czarnym kolorze.

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane są bezpieczne, nie mają szkodliwych substancji i przede wszystkim nie wchodzą w interakcję z żywnością. Nowoczesne garnki emaliowane są pokryte specjalną powłoką, która jest odporna na zarysowania i ścieranie. Garnki emaliowane sprawdzą się również do przechowywania żywności, śmiało możemy ugotowaną potrawę schować w garnku do lodówki, nie zmieni swojego smaku. Jeżeli emaliowany garnek nie ma plastikowych elementów śmiało możemy go włożyć do piekarnika.

Garnki szklane

Garnki szklane wyróżnają się przede wszystkim wyglądem. Widzimy co gotujemy. Poza tym garnki szklane nie zawierają niklu, ceramiki, stopów, chromu ani innych powłok. Nie barwią się od jedzenia i nie wchodzą z nim w reakcje. Szklane garnki możemy wkładać do zamrażalnika jak i piekarnika. Większość możemy myć w zmywarce.

Garnki miedziane

Garnki miedziane są pokryte trwałą, nieprzywierającą powłoką z cząsteczkami miedzi. Cena garnków jest dość wysoka, ale jakość rekompensuje wszystko. Garnki możemy używać w piekarniku do 230 stopni. Nie wytwarzają żadnego zapachu podczas gotowania, ani nie zmieniają smaku potrawy. Garnki miedziane nigdy nie ulegną zniszczeniu, są bardzo trwałe na uszkodzenia. Są bardzo łatwe w myciu.

Mamy bardzo duży wybór garnków, lecz uważam, że zawsze powinniśmy zwracać uwagę na jakość i z czego są wykonane nie zależnie czy to są garnki żeliwne czy emaliowane. Pod względem wyboru powinniśmy zwrócić szczególną uwagę czy garnki nadają się na płytę indukcyjną czy gazową.

Przy wyborze garnków ważne jest też jak często gotujemy, co przygotowujemy w garnkach. Jeżeli mało gotujemy a garnki służą nam od święta to może nie warto inwestować w drogie garnki, albo przeciwnie mało ale jak już gotujemy to w garnku solidnym.

W wyborze garnków zwróciłabym też uwagę na wielkość. Jeżeli jestesmy kucharzami codziennymi i dużo gotujemy warto kupić zestaw garnków o różnych wiekościach i pojemnościach. Osobom które mało gotują najlepszym wyborem będzie średni garnek.

Ja osobiście skusiłabym się na garnki żeliwne i szklane. Uważam, że inwestycja nam się opłaci. Gotuję bardzo często, też jestem mamą i chciałabym gotować w garnkach dobrej jakości i przede wszystkim zdrowo. Garnki które nie reagują z żywnością to u mnie duży plus. Nie muszę się martwić, że pomino wyboru zdrowej żywności gotuję w garnku który może truć.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam w wyborze garnków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies