Loading...

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to świetne sycące danie. Idealne na zimowe czy też deszczowe i pochmurne dni. Jest dość pikantna i rozgrzewająca. Ja dodatkowo dodaję warzywa w postaci marchewki i pietruszki. Możemy dodać jeszcze selera. Lecz możemy też pominąć te dodatki. Ja bardzo lubię dodatek warzyw do fasolki po bretońsku. Kiełbaskę dodajemy ulubioną, najlepiej dobrej jakościowo i z kupioną w sprawdzonym sklepie. Fasolę po bretońsku najlepiej podawać z ulubionym pieczywem i z dodatkiem ulubionych świeżych ziół. Ja polecam świeży koperek 😉 Zachęcam do przygotowania takiej fasolki po bretońsku.

SKŁADNIKI;

  • 500 g suchej fasoli Jaś,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 400 g pomidorów w puszce,
  • 400 g kiełbasy,
  • 400 g boczku wędzonego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 liścia laurowe,
  • 5 ziel angielskich,
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli,
  • około 1 litr wody do ugotowania.

WYKONANIE;

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu wraz z pokrojonymi warzywami. Fasola powinna się gotować około 1,5 godziny. Ale należy sprawdzać.

Fasolę wsypujemy do miski, wlewamy zimną wodę tyle aby ją zakryło. Zostawiamy najlepiej na noc ( minimum 10 godzin). W tym czasie fasola napęcznieje i podczas gotowania szybciej zmięknie.

Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano. Boczek najlepiej wrzucić na suchą, nie rozgrzaną patelnię, wtedy stopiowo będzie topił się z boczku tłuszcz. Gdy już boczek będzie podsmażony wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeżeli boczek był dość chudy i się mało wytopiło tłuszczu, możemy dolać, kilka łyżek oleju.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy chwilkę, mieszamy aby się składniki ładnie połączyły ( około 1-2 minut).

Zawartość patelni dodajemy do fasoli, całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wszystko chwilę dusimy około 15-20 minut, jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy ostrą fasolkę możemy dodać chilli, a jeżeli łagodną możemy zrezygnować z ostrej papryki.

Fasolka po bretońsku gotowa! 😉

Tak przygotowaną fasolkę po bretońsku podajemy z pieczywem.

Smacznego 😉

Jeżeli przygotowałaś/eś potrawę z mojego przepisu, będzie mi miło jak podzielisz się zdjęciem zrobionego dania. Z chęcią dodam do wpisu 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*