Na myśl o użyciu sztućców do ryb wiele osób przechodzi dreszcz obawy. Na szczęście wcale nie jest to tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy poznać kilka zasad.
Specjalne sztućce do ryb – jak ich używać?
Jedzenie ryb bywa problematyczne, zwłaszcza że w dyskursie społecznym pokutuje wiele mitów na ten temat. Okazuje się, że wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a jedzenie ryb będzie dużo prostsze. Podpowiadamy, jak używać sztućców do ryb.
Zamawiając ryby w restauracji lub spożywając je z rodziną i znajomymi, warto zdawać sobie sprawę z podstawowych zasad. Jednym z najpoważniejszych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami – jest to mit, który znany jest jeszcze z czasów PRL. Obecnie uznaje się, że widelcem nie należy ściągać skóry z ryby, a do tego celu służy specjalny nóż. W skład sztućców do ryb wchodzą więc zwykle dwa główne elementy – nieostry, skośnie zakończony noż oraz szeroki widelec. Sztućców tych należy używać do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. W przypadku ostryg należy wybrać specjalny nóż z charakterystycznym, trójkątnym kształtem. Taki nóż umożliwi otwieranie i wykrawanie ostryg bez dodatkowych problemów. Warto zwrócić uwagę na sztućce do ryb z Fabryka Form.
Jak jeść ryby? Savoir-vivre
Rozpoczynając konsumpcję ryby, należy zacząć od usunięcie płetw. Następnym krokiem jest przecięcie ryby wzdłuż tułowia. Nóż należy wsunąć płasko, w taki sposób, aby oddzielić mięso od szkieletu. Tutaj używamy zarówno noża, jak i widelca. Jeśli chodzi o skórę, to można oddzielić ją od mięsa lub zjeść – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W trakcie jedzenia, głowę, szkielet i inne tego typu elementy, warto odłożyć na talerz na odpadki. W sytuacji, gdy w trakcie jedzenia, wyczujemy ość, należy dyskretnie położyć ja na widelcu i odsunąć na bok. Warto pamiętać o tym, że nóż służy tylko do ściągania mięsa, a nie do krojenia.
Jak zjeść filet z ryby?
Filet to zdecydowanie najprostsze i najmniej problematyczne danie. Wystarczy tylko pokroić filet widelcem, a następnie nabierać do ust po kawałku. Można pomagać sobie nożem. W żadnym wypadku nie należy jednak kroić ryby nożem i widelcem lub używać dwóch widelców. Oczywiście te zasady obowiązują w restauracjach lub na wystawnych przyjęciach, natomiast w trakcie grilla ze znajomymi zwykle można swobodnie użyć noża lub widelca, a nawet wziąć rybę w rękę.
5 komentarzy
My ogólnie jemy mało ryby raczej, także jeśli miałabym iść do restauracji gdzie serwują same ryby, zginęłabym marnie 🙂
My też jemy bardzo mało ryb, ale jakoś dałoby się radę 😉
Dzięki za ten wpis. Wreszcie będę wiedziała co do czego 😉
😉
|One thing you are going to want to do is always keep an eye open for changes in style. Styles are constantly changing, and you can find out what is new by looking at fashion magazines every now and then. They are likely going to showcase the new trends first.