Jagody w soku własnym na zimę do słoików

Szpileczki i babeczki

Jagody w soku własnym na zimę do słoików to świetny dodatek do słodkich wypieków, ciast, deserów, placków, naleśników czy gofrów. Tak przygotowane jagody możem również podawać z makaronem, ryżem czy kluskami. Bułeczki drożdżowe z takimi jagodami też się udadzą 😉

SKŁADNIKI;

  • 1 kg jagód,
  • 400 g cukru.

WYKONANIE;

Jagody w soku własnym najlepiej jest robić wieczorem, a następnie dokończyć rano.

Jagdoy porządnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Odstawiamy na durszlaku do odsączenia się wody. Natępnie wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jagody odstawiamy na 12 godzin.

Następnie jagody wstawiamy na ogień. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

Następnie gorące jagody w soku własnym przekładamy do słoików i zakęcamy. Wyjdzie około 3- 4 słoików o pojemności 250 ml. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche.

Słoiki z jagodami pasteryzujemy ulubioną metodą.

Do dużego garnka na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki z jagodami, zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie wyjmujemy ostrożnie słoiki i stawiamy do góry dnem, pozozstwiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Możemy również zrobić to w piekarniku. Przygotowane słoiki z jagodami wstawiamy na blaszkę piekarnikową, najlepiej na środkowej półce.

Ustawiamy temperaturę 120 stopni góra dół. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Przygotowane słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu piwnicy lub spiżarni.

Jeżeli przygotowałeś/aś Jagody w soku własnym na zimę do słoików z mojego przepisu wyślij mi zdjęcia z efektami pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Smacznego 😉

A Wy jakie przetwory przygotowujecie z leśnych jagód?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Słodko Słodka 25 lipca 2021 - 09:03

Na zimę jak znalazł takie jagódki 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 25 lipca 2021 - 20:33

Ja bardzo lubię 😉

Odpowiedz
Mirosława Dudko Oaza Recenzji 25 lipca 2021 - 20:24

Pyszności! Uwielbiam jagody 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 25 lipca 2021 - 20:30

😉

Odpowiedz
Basia 13 lipca 2022 - 13:09

Witam, czy cukru można dać mniej, dużo mniej ?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 14 lipca 2022 - 13:33

Myślę że, odrobinę mniej można ale czy dużo więcej ciężko mi stwierdzić.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies