Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Szpileczki i babeczki

 
Ciasto;
250 g mąki pszennej,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka.
 
Farsz;
300 g kapusty kiszonej,
Garść grzybów suszonych,
1 mała cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta kurkumy.
 
 
 
Farsz;
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.
 
Ciasto;
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego 😉

 

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

MyśliPotarganej.pl 21 grudnia 2020 - 07:52

A do tego gorrrący czerwony barszczyk. Pycha!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 21 grudnia 2020 - 13:12

Tylko i wyłącznie barszczyk 😉

Odpowiedz
Sikorkowe Pasje 26 grudnia 2020 - 19:22

Czy grzyby możemy ominąć? Ja tam lubię, gorzej z mężem 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 26 grudnia 2020 - 20:32

Hm myślę że, można ale xzy z samą kapustą będą smakowały to ciężko mi powiedzieć bo nie robiłam. Ja też nie jestem fanką grzybków ale w postaci zmielonej zjem.

Odpowiedz
przepis na naleśniki 7 lutego 2021 - 11:09

Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 lutego 2021 - 16:05

Samo przygotowanie farszu i ciasta nie jest trudne, myślę że najtrudniejsze jest zawinięcie 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies