Bigos Wigilijny ( kapusta z grzybami )

Szpileczki i babeczki

Prosty i bardzo smaczny bigos z kiszonej jak i świeżej kapusty z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.

Tradycyjne danie Wigilijne.

SKŁADNIKI:

  • 1 litrowy słoik kiszonej kapusty,
  • 1 mała główka białej kapusty,
  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do bigosu do smaku,
  • 1 łyżka miodu.

WYKONANIE:

Suszone grzyby zalewamy wodą około 0,5 litra i pozostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na mniejsze części.

Wodę po grzybach wlewamy do garnka, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę, pokrojone grzyby.

Kapustę z grzybami gotujemy 1 godzinę ma małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do kapusty z grzybami. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.

Ponownie gotujemy całość jedną godzinę, na małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody.

Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz, przyprawę do bigosu i chwilę dusimy około 10 minut.

Tak przygotowany bigos możemy zamrozić.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies