Prosty i bardzo smaczny bigos z kiszonej jak i świeżej kapusty z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.
Tradycyjne danie Wigilijne.
SKŁADNIKI:
- 1 litrowy słoik kiszonej kapusty,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 250 g suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do bigosu do smaku,
- 1 łyżka miodu.
WYKONANIE:
Suszone grzyby zalewamy wodą około 0,5 litra i pozostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na mniejsze części.
Wodę po grzybach wlewamy do garnka, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę, pokrojone grzyby.
Kapustę z grzybami gotujemy 1 godzinę ma małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do kapusty z grzybami. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.
Ponownie gotujemy całość jedną godzinę, na małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody.
Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz, przyprawę do bigosu i chwilę dusimy około 10 minut.
Tak przygotowany bigos możemy zamrozić.
Smacznego 😉

1 komentarz
Bir Toy Poodle yavrusunu ailenize katmaya karar verdiğinizde, atmanız gereken ilk adımlardan biri kapsamlı bir veteriner hekim kontrolüdür. Bu sadece bir „sağlam” onayı almak değil, aynı zamanda gelecekteki sağlık yolculuğunun temelini atmaktır. Güvenilir bir yetiştirici, size yavrunun sağlık karnesini, yapılmış olan parazit uygulamalarını ve ilk aşılarını şeffaf bir şekilde sunmalıdır.