Prosty i bardzo smaczny bigos z kiszonej jak i świeżej kapusty z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.
Tradycyjne danie Wigilijne.
SKŁADNIKI:
- 1 litrowy słoik kiszonej kapusty,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 250 g suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do bigosu do smaku,
- 1 łyżka miodu.
WYKONANIE:
Suszone grzyby zalewamy wodą około 0,5 litra i pozostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na mniejsze części.
Wodę po grzybach wlewamy do garnka, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę, pokrojone grzyby.
Kapustę z grzybami gotujemy 1 godzinę ma małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do kapusty z grzybami. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.
Ponownie gotujemy całość jedną godzinę, na małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody.
Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz, przyprawę do bigosu i chwilę dusimy około 10 minut.
Tak przygotowany bigos możemy zamrozić.
Smacznego 😉