Przecudowna sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem czerwonej cebuli, kolorowych papryk i chrupiącej rzodkiewki i boczku. Świetnie sprawdzi się do dań grillowych. Wystarczy mieć ugotowane ziemniaki, przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Idealna do mięsiwa i jako przystawka 😉
SKŁADNIKI:
- 5 średnich ziemniaków ugotowanych,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 mała papryka żółta,
- pęczek rzodkiewek,
- mała czerwona cebula,
- 200 g boczku wędzonego parzonego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka musztardy,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnki,
- szczypta wędzonej papryki,
- pęczek szczypiorku.
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy do miękkości ( około 20 minut w zależności i od wielkości), studzimy i obieramy. Boczek pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni na chrupiąco. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy jeżeli jest taka konieczność.
Wszystkie warzywa kroimy w średnia kostkę.
Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
Dodajemy boczek majonez, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Szczypiorek szatkujemy i posypujemy po sałatce.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉