Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Szpileczki i babeczki

Przepyszna faszerowana cukinia mięsem mielonym. Mięciutka i soczysta. Idealne letnie i lekkie danie.

SKŁADNIKI:

  • 400 g mielonego mięsa najlepiej z szynki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • garść żółtego sera
  • opcjonalnie ketchup i szczypiorek.

WYKONANIE:

Cukinię kroimy po długości na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ.

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Miąższ z cukinii kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Na cukinię wykładamy farsz.

Gdyby farszu okazało się być zbyt dużo, możemy zrobić z niego kotleciki i wrzucić razem do piekarnika lub usmażyć.

Cukinię pieczemy 35 minut w 175 stopniach góra dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze chwilkę, aż ser się rozpuści.

Upieczoną cukinię możemy posypać szczypiorkiem i polać ketchupem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies