Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Szpileczki i babeczki

Przepyszna faszerowana cukinia mięsem mielonym. Mięciutka i soczysta. Idealne letnie i lekkie danie.

SKŁADNIKI:

  • 400 g mielonego mięsa najlepiej z szynki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • garść żółtego sera
  • opcjonalnie ketchup i szczypiorek.

WYKONANIE:

Cukinię kroimy po długości na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ.

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Miąższ z cukinii kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Na cukinię wykładamy farsz.

Gdyby farszu okazało się być zbyt dużo, możemy zrobić z niego kotleciki i wrzucić razem do piekarnika lub usmażyć.

Cukinię pieczemy 35 minut w 175 stopniach góra dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze chwilkę, aż ser się rozpuści.

Upieczoną cukinię możemy posypać szczypiorkiem i polać ketchupem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

bestiptv-smarters 20 lipca 2024 - 20:59

I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is tasteful your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies