Szarlotka z bezą

Szpileczki i babeczki

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami.

Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Komunie czy zwykłą domówkę.

Szarlotka podana na ciepło z lodami smakuje nieziemsko dobrze.

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Beza:

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 1,5-2 kg jabłek.
  • cukier do smaku.

WYKONANIE:

Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodajemy żółtka jajek.

Całość szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do jabłek wsypujemy cukier. Cukru sypiemy tyle ile uważamy za stosowane. Możemy dodać również cynamon jeżeli lubimy.

Jabłka wrzucamy do rondla lub na patelnię i wstawiamy na średni ogień, smażymy około 20 minut aż woda ładnie wyparuje.

Jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka.

Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta.

Szarlotkę pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół na złoty ładny kolor.

Szarlotkę możemy podawać na ciepło z lodami.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

tivimatepremium 18 lipca 2024 - 10:06

I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies