Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami.
Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Komunie czy zwykłą domówkę.
Szarlotka podana na ciepło z lodami smakuje nieziemsko dobrze.
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza:
- 5 białek,
- 150 g cukru,
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 1,5-2 kg jabłek.
- cukier do smaku.
WYKONANIE:
Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodajemy żółtka jajek.
Całość szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do jabłek wsypujemy cukier. Cukru sypiemy tyle ile uważamy za stosowane. Możemy dodać również cynamon jeżeli lubimy.
Jabłka wrzucamy do rondla lub na patelnię i wstawiamy na średni ogień, smażymy około 20 minut aż woda ładnie wyparuje.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka.
Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta.
Szarlotkę pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół na złoty ładny kolor.
Szarlotkę możemy podawać na ciepło z lodami.
Smacznego 😉