Okres Świąt Bożego Narodzenia to zapachy przypraw do piernika, pomarańczy i żywej choinki. Bardzo lubię pierniki, lecz nie zawsze wychodzą takie jak byśmy chcieli. Przepis na ten piernik jest ekspresowy, a przede wszystkim zawsze wychodzi. Przygotowanie jest banalnie proste. Piernik nie zawiera miodu. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 2 pełne szklanki mąki pszennej,
- 200 g śmietany 18 %,
- 50 g masła,
- 4 średnie jajka,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 40 g przyprawy do piernika,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Masło rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy jeżeli jest zbyt ciepłe.
Mąkę wsypujemy wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą do miski ( ja wykorzystałam sodę ). Możemy również zastąpić proszek sodą. Dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy.
Następnie dodajemy jajka, śmietanę i rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Ale to nie ma znaczenia takie ma być.
Blaszkę 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Możemy również posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto łatwo wychodzi z blaszki.
Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra dół) do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem.
Ekspresowy piernik bez miodu długo zachowuje świeżość. Możemy przygotować kilka dni przed planowanym podaniem.
Smacznego 😉
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku piernika bez miodu 😉
Życzę udanych wypieków 😉