Naleśniki po meksykańsku

Szpileczki i babeczki

Bardzo lubię naleśniki na słodko jak i wytrawnie. Bardzo często przygotowuję placki z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Tym razem przyrządziłam po meksykańsku zapiekane z ketchupem i serem. Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym. Idealne na obiad, sycące i mega smaczne 😉

SKŁADNIKI;

placki;

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szkanki wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki(opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej.

farsz;

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki konserwowej kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • chili do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

dodatkowo;

  • ketchup pikantny,
  • 100 g sera żółtego,
  • szczypiorek.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.

WYKONANIE;

Do miskie wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.

Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.

Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy około 10 minut aż ser się ładnie rozpuści.

Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np; czosnkowym.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

5 komentarzy

Słodko Słodka 3 lutego 2021 - 18:23

Dawno nie robiłam, a są pyszne. U mnie zawsze w formie kopert. Smaczny i do tego sycący obiad, czy kolacja 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 lutego 2021 - 21:15

Ja przyznam pierwszy raz robiłam po meksykańsku ,zazwyczaj robię w panierce jak krokiety 😉

Odpowiedz
MysliPotarganej.pl 18 lutego 2021 - 18:36

Narobiłaś mi smaku! muszę zrobić takie w weekend

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 19 lutego 2021 - 07:10

polecam 😉

Odpowiedz
เว็บพนันเกาหลี 23 września 2024 - 03:13

835925 6951Hi there! Do you use Twitter? Id like to follow you if that would be ok. Im undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts. 259425

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies