Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem

Szpileczki i babeczki

Ciasto drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast. Często wypiekam drożdżówki, bułeczki, rogaliki na drożdżach. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na drożdżówki z ciekawymi nadzieniami. Dziś przygotowałam bułeczki z serem. Kształt możemy uformować dowolny. Możemy również polać czekoladą, lukrem lub przygotować również kruszonkę. Polecam przepis, do szklanki mleka idealne 😉

SKŁADNIKI;

rozczyn;

  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 ml letniego mleka.

ciasto;

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 2 jajka.

nadzienie;

  • 500 g twarogu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny żeby ciasto urosło.

Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta (mniej więcej 10x13cm). Na jednym brzegu nakładamy po 1 czubatej łyżce nadzienia serowego i zwijamy ciasto w rulon zostawiając 3 cm ciasta. Na pozostałym cieście robimy nacięcia i nakładamy je na ciasto. Tak powstaną bułeczki z paseczkami.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Ostudzone drożdżówki oprószamy cukrem pudrem Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

7 komentarzy

Słodko Słodka 15 stycznia 2021 - 22:34

Chodzą za mną takie już od dłuższego czasu 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 stycznia 2021 - 14:07

To najwyższa pora zrobić 😉

Odpowiedz
Magda 17 stycznia 2021 - 18:30

Bardzo apetyczne, też uwielbiam ciasto drożdżowe, mogłabym jeść na okrągło 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 18 stycznia 2021 - 09:40

U mnie drożdzowe minimum raz w tygodniu na słodko jak i wytrawnie 😉

Odpowiedz
Maminek kulinarny 3 lutego 2021 - 17:11

Ale tu u Ciebie smacznie i kolorowo.
Całe mnóstwo drożdżowych wypieków a to dla nas ciasta podstawowe:)
Jest w czym wybierać. Super!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 lutego 2021 - 21:13

Bardzo lubię drożdżowe wypieki 😉

Odpowiedz
ชอบหีสวย.com 18 lipca 2024 - 03:21

704807 241821So will be the green tea i buy in cans the same as the regular tea youd buy to put within your morning cup? Ive been told is just normal green tea created to be cooler, but does it have any affect as far as not speeding up your metabolism as rapidly as normal hot green tea? 897699

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies