Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem

Szpileczki i babeczki

Ciasto drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast. Często wypiekam drożdżówki, bułeczki, rogaliki na drożdżach. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na drożdżówki z ciekawymi nadzieniami. Dziś przygotowałam bułeczki z serem. Kształt możemy uformować dowolny. Możemy również polać czekoladą, lukrem lub przygotować również kruszonkę. Polecam przepis, do szklanki mleka idealne 😉

SKŁADNIKI;

rozczyn;

  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 ml letniego mleka.

ciasto;

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 2 jajka.

nadzienie;

  • 500 g twarogu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny żeby ciasto urosło.

Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta (mniej więcej 10x13cm). Na jednym brzegu nakładamy po 1 czubatej łyżce nadzienia serowego i zwijamy ciasto w rulon zostawiając 3 cm ciasta. Na pozostałym cieście robimy nacięcia i nakładamy je na ciasto. Tak powstaną bułeczki z paseczkami.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Ostudzone drożdżówki oprószamy cukrem pudrem Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Słodko Słodka 15 stycznia 2021 - 22:34

Chodzą za mną takie już od dłuższego czasu 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 stycznia 2021 - 14:07

To najwyższa pora zrobić 😉

Odpowiedz
Magda 17 stycznia 2021 - 18:30

Bardzo apetyczne, też uwielbiam ciasto drożdżowe, mogłabym jeść na okrągło 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 18 stycznia 2021 - 09:40

U mnie drożdzowe minimum raz w tygodniu na słodko jak i wytrawnie 😉

Odpowiedz
Maminek kulinarny 3 lutego 2021 - 17:11

Ale tu u Ciebie smacznie i kolorowo.
Całe mnóstwo drożdżowych wypieków a to dla nas ciasta podstawowe:)
Jest w czym wybierać. Super!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 lutego 2021 - 21:13

Bardzo lubię drożdżowe wypieki 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies