Loading...

Chrusty (faworki) na serku waniliowym homogenizowanym

Bardzo lubię chrusty i podobne wypieki. Tym razem zamiast tradycyjnego przepisu z dodatkiem śmietany użyłam serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Przyznam faworki wyszły świetnie, chrupiące, lekko słodkie i rozpływające się w ustach. Polecam wypróbowanie przepisu 😉

SKŁADNIKI;

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

WYKONANIE;

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy serek, żółtka,wódkę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto.

Wałkujemy ciasto i składamy kilkukrotnie, by je napowietrzyć. Robimy tak około 5 minut ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 mm. Nożem kroimy placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.

Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

7 komentarze do “Chrusty (faworki) na serku waniliowym homogenizowanym”

  1. Magda says: 13 stycznia 2021 at 16:57

    Pyszne 🙂 idealne na karnawał 🙂

  2. Monika says: 14 stycznia 2021 at 13:31

    Trzeba przyznać, że ciekawa alternatywa 🙂 Muszę spróbować!

  3. Smakołyki Asi says: 14 stycznia 2021 at 16:50

    Ciekawy przepis! Z serkiem homogenizowanym jeszcze nie robiłam chrustów 😉 Zapisuję 🙂

    1. Szpileczki i babeczki says: 15 stycznia 2021 at 14:52

      polecam, ledwo zdjęcie zrobiłam. Znikły jeszcze ciepłe 😉

  4. Teresa Skowrońska says: 17 stycznia 2021 at 15:14

    Koniecznie muśz e zrobić takich jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*