Przepyszne ciasto parzone, przełożone masą śmietankowo – budyniową. Karpatka jest dość prostym ciastem, Najważniejsze jest trzymanie się proporcji składników na ciasto. Polecam przygotowanie ciacha co kawki 😉
SKŁADNIKI;
- 6 średnich jajek,
- 150 masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka wody,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa;
- 2 budynie śmietankowe (po40 g)+2 szklanki mleka+2 łyżki cukru.
- 200 g masła,
- 250 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo;
- 1 mleczna czekolada,
- 1 biała czekolada.
WYKONANIE;
Ciasto;
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 2-3 minuty ( ciasto musi być gładkie i odchodzić od rondla). Studzimy. Następnie miksując dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Nie musimy ładnie wyrównywać, robimy górki pagórki. Wtey ciasto uzyska piękny kształt. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Masa;
Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy aż się składniki ładnie połączą i powstanie gęsta gładka masa.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą budyniową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Łączymy z masą delikatnie mieszając.
Masę wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Czekolady rozpuszczamy, polewamy ciasto tworząc esy floresy.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś karpatkę z masą śmietankowo- budyniową wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię je do wpisu.