Bezglutenowe ciasto zebra

Szpileczki i babeczki

Cudowne ciasto zebra bez dodatku mąki pszennej. Lekka, słodka i fajnie wilgotna. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • cukier wanilinowy 16 g,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżki kakao.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy całość miksujemy do uzyskania jasnej masy.

Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Składniki wsypujemy stopniowo cały czas mieszając.

Następnie dodajemy olejek waniliowy i stopniowo wlewamy olej miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie wlewamy ciasto na przemian. Dwie łyżki ciemnego i dwie jasnego. Robimy tak do skończenia się ciasta.

Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczone ciasto polewamy rozpuszczonymi czekoladami, białą i mleczną. Dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto rozstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM NA FILMIK Z PRZYGOTOWAŃ CIASTA 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies