Pieczeń drobiowo – wieprzowa

Szpileczki i babeczki

Pieczeń drobiowo – wieprzowa to świetny dodatek do pieczywa. Kilka prostych składników i mamy gotową domową wędlinę. Gwarantuję, że jest o niebo lepsza niż jakakolwiek kupiona w sklepie.

Polecam Wam również inne moje wytrawne wypieki na kanapkę : PIECZEŃ (MOZAIKA) DROBIOWA Z PIERSI KURCZAKA, PIECZEŃ WIEPRZOWA Z RYŻEM I MIESZANKĄ KEKSOWĄ, PIECZEŃ WIEPRZOWA Z RYŻEM.

Do tego typu wypieków lub kotletów mielonych używam panieru z ciecierzycy zamiast bułki tartej.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki,
  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy piersi z kurczaka, jajka, bułkę tartą lub panier z ciecierzycy ( ja dodaję panier ze względu na brak glutenu) i przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Po tym czasie przekładamy do formy u mnie 24×12 cm.

Pieczemy w 180 stopniach góra dół 1,5 godziny. Pieczeń pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies