Marynowana cukinia z papryką

Szpileczki i babeczki

Przepyszna marynowana cukinia z papryką idealna na obiad, do kanapek i jako przystawka.

SKŁADNIKI:

  • ok 2 kg cukinii,
  • 2-3 papryki,
  • 2-3 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • ziarna pieprzu,
  • gorczyca,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

ZALEWA

1 szklanka cukru

  • 2 łyżki soli,
  • 6 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżka curry lub kurkumy.

WYKONANIE:

Warzywa myjemy i jeżeli jest potrzeba obieramy.

Cukinię kroimy w paski około 1 cm. Jeżeli jest duża pozbywamy się gniazd nasiennych. Cukinię możemy pokroić również w krążki.

Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w paski.

Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek na mniejsze kawałki.

Do litrowych słoików ( mi wyszło 4 ) Wkładamy kilka piórek cebuli, wsypujemy kilka ziarenek pieprzu, łyżkę gorczycy, liść laurowy, 2-3 ziela angielskie oraz 2-3 kawałki czosnku. Następnie układamy cukinię z papryką. Na koniec wkładamy jeszcze kilka piórek cebuli.

Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz przyprawę.

Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Gorącą zalewą zalewamy warzywa.

Zakręcamy słoiki.

Następnie słoiki wekujemy.

Ja wekuję w piekarniku wstawiam na środkową półkę i ustawiam temperaturę 110 stopni. Od momentu nagrzania się piekarnika wekujemy 20 minut następnie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.

GOTOWE 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies