Ogórki w miodzie robię pierwszy raz, ale wielu moich zaprzyjaźnionych kucharzy wychwalało przepis więc przygotowałam i ja 😉
Moim skromnym okiem myślę, że będzie mega smacznie.
Jak lubicie ostrzejsze smaki to polecam wam OGÓRKI ( PIKLE ) Z CHILLI, a moim zdecydowanym hitem są OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ.
Warto jest zrobić kilka słoików takich ogórasków. Jak nie jesteśmy pewni czy to aby na pewno nasze smaki możemy zrobić z połowy składników.
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 4 średnie ząbki czosnku ( ząbek na słoik),
- 4 listki laurowe (1 sztuka na słoik),
- 8 ziarna ziela angielskiego (po 2 sztuki na słoik)
- 8 ziarna pieprzu czarnego (po 2 sztuki na słoik)
Zalewa:
- 2 litry wody (8 szklanek),
- 400 ml octu (2 szklanki)
- 150 g miodu (6 łyżek)
- 2 szklanki cukru,
- 4 płaskie łyżeczki soli kamiennej.
WYKONANIE:
Ogórki są bardzo proste w przygotowaniu i wychodzą na prawdę mega smaczne 😉 Będziemy potrzebować 4 litrowych słoików.
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę.
Do przygotowania takich ogórków użyłam litrowych słoików. Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy i po 2 sztuki ziela i czarnego pieprzu. Następnie wrzucamy ogórki, robimy to dość ścisło.
Gdy już mamy przygotowane słoiki przygotujemy zalewę.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i miód. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zacznie nam się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 minut, często mieszając.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami.
Słoiki wycieramy i zakręcamy zakrętką uważając aby się nie oparzyć.
Ja słoiki pasteryzuję. Wkładam gorące do rozgrzanego piekarnika do 115 stopni i pasteryzuję 20 minut, następnie wyjmuję i stawiam do góry dnem.
Wystudzone słoiki wynosimy do spiżarki lub piwnicy.
Ogórki gotowe, idealnie sprawdzą się zimową porą do dań obiadowych.
Życzę udanych przygotowań.
1 komentarz
Selamlar ben Selma, bir şehrin tanıtımı nasıl yapılır sorusunun cevabı, şehrin tarihî, kültürel ve doğal güzelliklerinin etkili bir şekilde vurgulanmasında yatar. İlk olarak, şehrin kendine özgü tarihi, mimarisi ve gelenekleri ön plana çıkarılmalıdır. Turistik cazibe merkezleri, yerel festivaller, mutfak kültürü ve şehri diğerlerinden ayıran özellikler detaylandırılmalıdır. Aynı zamanda, ulaşım olanakları, konaklama imkanları ve şehirde yapılacak aktiviteler de tanıtımda önemli rol oynar. Sosyal medya, video içerikleri ve dijital platformlar da şehrin tanıtımını geniş kitlelere ulaştırmak için güçlü araçlardır.