Ogórki kanapkowe z kurkumą

Szpileczki i babeczki

Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i wędlin. Ogórki są proste w przygotowniu. Poza dodatkiem na kanapki, takie ogórki to też świetny dodatek do dań obiadowych. Polecam przygotowanie kilku słoiczków takich wypasionych ogórasów. Najlepiej robić od razu z podwójnej porcji.

SKŁADNIKI;

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 %,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • płaska łyżka soli,
  • płaska łyżka kurkumy.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

z 1,5 kg ogórków wyjdzie 5-6 słoiczków o pojemności 500 ml.

Ogórki myjemy pod bierzącą wodą. Następnie kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Najlepiej użyć małych i średnich ogórków. Słoiki dopasowujemy mniej wiecej do wielkości ogórków aby plasterki się ładnie układały.

Tak przygotowane ogórki układamy do słoików dość ciasto. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche, tak samo zakrętki.

Do garnka wlewam dwie szklanki wody dokładnie 500 ml, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy również kurkumę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczycę. Całość gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy ocet spirytusowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut.

Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Możemy zalewę przecadzić przez sitko jeżeli nie chcemy przypraw z słoikach. Ja zalałam wraz z przyprawami. Jeżeli zabraknie zalewy możemy smiało dolać gorącej przegotowanej wody.

Ogórki aby przetrwały zimę w piwnicy zależy zapasteryzować. Ja wkładam do piekarnika na środkową półkę ustawiam temperaturę 110 stopni i pasteryzuję 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy zapasteryzować w garnku. Na dno garnka układamy ściereczkę. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc do małej i pasteryzujemy tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieszczamy w garnku z już gorącą wodą.

Słoiki dodatkowo możemy wyjąć gorące i ustawić do góry dnem.

Wystudzone słoiki przechwoujemy w zimnym zaciemnionym miejscu np; piwnicy lub spiżarni.

Tak przygotowane ogórki podajemy oczywiście na kanapki z ulubionymi wędlinami i pastami. Takie ogórki sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Jezelu przygotowałeś/aś ogórki kanapkowe z kurkumą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektu pracy. Podzielę się zdjęciem na blogu i będzie mi bardzo miło.

A wy jakie przetwory ogórkowe robicie na zimę?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 9 lipca 2021 - 12:28

Zdecydowanie moje smaki, bardzo lubię sięgać zimową porą do piwnicy po takie właśnie słoiczki 🙂 Domowe przetwory zawsze najlepsze 😋

Odpowiedz
Słodko Słodka 19 lipca 2021 - 07:14

Takie ogórki akurat bardzo lubimy 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies