Przepyszne muffinki z dużą ilością jabłek i słodkiej kruszonki. Takie babeczki do świetna propozycja na szybki deser 😉
Lekkie ciasto, kwaskowe jabłka i dużo słodkiej kruszonki to połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie takich muffinek, najlepiej z podwójnej porcji bo szybko znikają 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy 16 g,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki soku jabłkowego SWIGO,
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
- 3 jajka,
- 3 jabłka,
KRUSZONKA:
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
WYKONANIE:
Wykonanie muffinek jest bardzo proste i potrzebujemy tylko miskę i łyżkę rózgową.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wlewamy olej i sok jabłkowy. Dodajemy również jogurt naturalny gęsty i wbijmy jajka.
Jogurt naturalny możemy zastąpić greckim gęstym.
Całość dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie wykładamy ciasto po 2-3 łyżki na każdą babeczkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wykładamy na ciasto.
Ze składników na kruszonkę czyli masła, mąki i cukru robimy kruszonkę.
Posypujemy nią babeczki.
Jeżeli lubimy cynamon możemy posypać nim jabłka lub dodać do kruszonki 😉
Przygotowane muffinki pieczemy 35-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół, do suchego patyczka.
Muffinki gotowe 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku przepysznych muffinek 😉
Do przygotowania muffinek użyłam soku firmy SWIGO. Polecam wam soki tej firmy są mega smaczne i przede wszystkim zdrowe.
*Wpis powstał ze współpracą z Swigo.
3 komentarze
zurumba
gurrr gurrrrrrrr gurrrrrrrrr tulumpa
warez forum