Muffinki z jabłkami i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Przepyszne muffinki z dużą ilością jabłek i słodkiej kruszonki. Takie babeczki do świetna propozycja na szybki deser 😉

Lekkie ciasto, kwaskowe jabłka i dużo słodkiej kruszonki to połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie takich muffinek, najlepiej z podwójnej porcji bo szybko znikają 😉

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy 16 g,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki soku jabłkowego SWIGO,
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
  • 3 jajka,
  • 3 jabłka,

KRUSZONKA:

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

WYKONANIE:

Wykonanie muffinek jest bardzo proste i potrzebujemy tylko miskę i łyżkę rózgową.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wlewamy olej i sok jabłkowy. Dodajemy również jogurt naturalny gęsty i wbijmy jajka.

Jogurt naturalny możemy zastąpić greckim gęstym.

Całość dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników.

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie wykładamy ciasto po 2-3 łyżki na każdą babeczkę.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wykładamy na ciasto.

Ze składników na kruszonkę czyli masła, mąki i cukru robimy kruszonkę.

Posypujemy nią babeczki.

Jeżeli lubimy cynamon możemy posypać nim jabłka lub dodać do kruszonki 😉

Przygotowane muffinki pieczemy 35-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół, do suchego patyczka.

Muffinki gotowe 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku przepysznych muffinek 😉

Do przygotowania muffinek użyłam soku firmy SWIGO. Polecam wam soki tej firmy są mega smaczne i przede wszystkim zdrowe.

*Wpis powstał ze współpracą z Swigo.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Paulina Gorczyk 26 sierpnia 2022 - 21:35

Muffinki wyglądają naprawdę pysznie! Przyznam, że tego typu przekąska powinna być idealna na babskie posiadówy czy jakieś drobne imprezy 😉 Jabłka są łagodne w smaku, dlatego lubię robić z nich różne pyszności, a tu droga autorko umieściłaś przepis na niezwykle atrakcyjne muffinki 😉 Przy pierwszej okazji postaram się je przygotować i sprawdzić jak smakują. Choć zastanawiam się też nad posypaniem ich cukrem pudrem 😉 Myślę, że będzie to do nich dobrze pasowało. Dlatego naprawdę dziękuję za ten przepis, muszę go wpisać do mojego notesika 😉

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 30 sierpnia 2022 - 21:25

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies