Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy. Chilli dodajemy w zależności od tego jaki stopień ostrości lubimy. Delikatnie dodajemy jedną łyżeczkę lub mniej, średnie dwie łyżeczki, ostre trzy i wiecej 😉 Ja dodałam dwie łyżeczki, myślę że taka ostrość jest odpowiednia. Polecam również inne warzywa z dodatkiem chilli CUKINIA Z CHILLI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ. Jeżeli lubicie przetwory z ogórków to polecam również OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ lub OGÓRKI MAŁOSOLNE. Przetwory zimową porą od idealne do dań obiadowych, a takie ogórki nie dość, że są smaczne i podkreśaja smak potraw to jeszcze i mocno rozgrzewają. Polecam przygotowanie takich ogórków z chili na zimę.
SKŁADNIKI;
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 1,5 szklanki octu,
- 4,5 łyżki soli,
- 2 łyżeczki chilli w proszku,
- 8 łyżek oleju,
- 2 szklanki cukru.
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE;
Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy w słupki. W zależmości jakiej wielkości mamy ogórki, jak mamy małe kroimy możemy je przekroić na 4 słupki, a jak średnie lub duże na sześć lub osiem części. Możemy pokroić również ogórki na plasterki.
Następnie do ogórków wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na trzy godziny aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę.
Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i olejem, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chilli w proszku. Jeżeli lubimy ostre ogórki to możemy dodać trzy łyżeczki chilli.
Przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano dokończyć słoiki z ogórkami chilli.
Po 12 godzinach przekładamy ogórki do słoików, następnie wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.
Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.
Tak przygotowane ogórki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ogórków z chilli 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś ogórki z mojego przepisu podziel się efektami pracy. Z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu i będzie mi bardzo miło.
Polecam przygotowanie takich ogórkowych smakołyków na zimę.
A Wy jakie przetwory robicie z ogórków?
2 komentarze
U nas pikle, ale bez chili, ze względu na syna, raczej staram się nie robić nic z chili.
Mój mały to lubi pikantne 😁