Ogórki ( pikle ) z chilli

Szpileczki i babeczki

Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy. Chilli dodajemy w zależności od tego jaki stopień ostrości lubimy. Delikatnie dodajemy jedną łyżeczkę lub mniej, średnie dwie łyżeczki, ostre trzy i wiecej 😉 Ja dodałam dwie łyżeczki, myślę że taka ostrość jest odpowiednia. Polecam również inne warzywa z dodatkiem chilli CUKINIA Z CHILLI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ. Jeżeli lubicie przetwory z ogórków to polecam również OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ lub OGÓRKI MAŁOSOLNE. Przetwory zimową porą od idealne do dań obiadowych, a takie ogórki nie dość, że są smaczne i podkreśaja smak potraw to jeszcze i mocno rozgrzewają. Polecam przygotowanie takich ogórków z chili na zimę.

SKŁADNIKI;

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 4,5 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 szklanki cukru.

szklanka pojemność 250 ml

WYKONANIE;

Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy w słupki. W zależmości jakiej wielkości mamy ogórki, jak mamy małe kroimy możemy je przekroić na 4 słupki, a jak średnie lub duże na sześć lub osiem części. Możemy pokroić również ogórki na plasterki.

Następnie do ogórków wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na trzy godziny aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę.

Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i olejem, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chilli w proszku. Jeżeli lubimy ostre ogórki to możemy dodać trzy łyżeczki chilli.

Przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano dokończyć słoiki z ogórkami chilli.

Po 12 godzinach przekładamy ogórki do słoików, następnie wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.

Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.

Tak przygotowane ogórki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.

Jeżeli przygotowałeś/aś ogórki z mojego przepisu podziel się efektami pracy. Z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu i będzie mi bardzo miło.

Polecam przygotowanie takich ogórkowych smakołyków na zimę.

A Wy jakie przetwory robicie z ogórków?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 19 lipca 2021 - 07:13

U nas pikle, ale bez chili, ze względu na syna, raczej staram się nie robić nic z chili.

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 20 lipca 2021 - 12:37

Mój mały to lubi pikantne 😁

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies