Cukinia z chilli do słoików na zimę

Szpileczki i babeczki

 

Cukinia z chilli do słoików na zimę

2 kg cukini już obranej,

2 łyżeczki chilli w proszku,

4 łyżki soli,

1 szklanka cukru,

1,5 szklanki octu,

1/4 szklanki oleju,

1 główka czosnku.

Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Do cukini dodajemy czosnek,sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.

Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.

Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe).Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies