Ogórki małosolne

Szpileczki i babeczki
Ogórki małosolne
1,5 l wody,
1 kg ogórków gruntowych,
2 łyżki soli,
1 główka czosnku,
1 pęczek kopru,
1 korzeń chrzanu + 2 liście,
3 liście laurowe,
dodatkowo jeżeli mamy możemy dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.
Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Ogórki dobrze szorujemy.

Czosnek i chrzan obieramy i dzielimy na mniejsze części.

Na dnie glinianego garnka układamy koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Układamy ogórki.

Układamy warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka.

Garnek przykrywamy mniejszą niż jego obwód pokrywką i przykładamy coś ciężkiego.

Odstawiamy na 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego smaku.


Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies