Tak przygotowana cukinia to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.
Tak przygotowana cukinia wychodzi odpowiednio pikantna. Możemy dodać więcej ostrą paprykę jeżeli lubimy ostrzejsze smaki lub tak jak w przepisie słodką jeżeli chcemy aby taka sałatka wyszła łagodniejsza. Wielkość słoików również zależy od was, mogą być większe lub mniejsze. Cukinia jest bardzo uniwersalna możemy ją przygotowaywać na różne sposoby na słodko lub słono, faszerować, piec, smażyć i dodawać do ciast, deserów i wielu wielu innych potraw.
Polecam również inne moje przetwory;
- OGÓRKI W PIKANTNEJ ZALEWIE KETCHUPOWEJ,
- OGÓRKI ( PIKLE ) Z CHILLI,
- OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ,
- SAŁATKA Z KAPUSTY,CUKINI,MARCHWI,PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ (DO SŁOIKÓW).
SKŁADNIKI:
- 2 kg cukinii,
- 1,5 szklanki octu,
- 4,5 łyżki soli,
- 2 łyżki słodkiej papryki proszku,
- 2 szklanki cukru.
WYKONANIE:
Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy w centymetrową kostkę. Jeżeli cukinia jest większa najlepiej jest wyciąć środek z pestkami.
Cukinię zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na chwilę aby puściła soki. Powstały sok odlewamy.
Cukinię przekładamy do słoików.
Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier, pozostałą sól i słodką paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią. Dokładnie zakręcamy.
Ja użyłam słoików półlitrowych. Ale możemy użyć dowolnych. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.
Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
Możemy również zrobić to tradycyjnie w garnku. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.
Tak przygotowaną cukinię przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.